Pšenice, které se Vám dostanou pod kůži

June 16, 2023

SOFRU

Nemusíte se bát, nebude to pouze díky osině zapíchnuté do palce v momentě, kdy budete před sklizní s úsměvem na tváři a s neskromnou pýchou nad dobře odvedenou prací přepočítávat objemná zrna z naducaných klasů slibného porostu SOFRU nebo SOLINDO CS a přemýšlet, jestli to tentokrát bude pouze 8 t/ha nebo snad opět hrozí rekordně dobrá úroda a tím pádem také zaručená pochvala z nejvyšších míst.  

Tyto odrůdy se Vám pod kůži dostanou především díky agronomickým kvalitám. Pro Sofru i Solindo CS je typické, že kombinují výnos, odolnost a předvídatelné chování v průběhu vegetace. 

Osiny ano nebo ne?

V první řadě se obě odrůdy pyšní osinami. Pro část pěstitelů nejsou osiny důležité a je jim jedno, jestli je pšenice má nebo nemá. Existuje však druhá část agronomů, pro které jsou nutností. Potýkají se se škodami od zvěře a potřebují spolehlivou osinatku, která riziko poškození sníží. Osiny u pšenice ale nefungují jen jako ochrana před zvěří. Mohou také zlepšovat výnosovou stabilitu porostu, zvyšovat hmotnost a velikost zrn nebo upravovat potravinářskou jakost. Mají význam hlavně v závěru vegetace, kdy se stále rozhoduje o nemalé části výnosu, ale zároveň ubývá zelených částí rostlin. Osiny v ten moment významně zvětšují plochu využitelnou pro fotosyntézu.

Odolnost jako cesta k výnosu

Pšenice setá (Triticum aestivum) je plodina s rozsáhlou genetickou informací. Hexaploidní pšenice vznikla během dlouhé historie postupným křížením tří různých genomů. To přispělo k její mimořádné odolnosti, adaptabilitě a k jejímu rozšíření po celém světě. Superschopností pšenice naplno využíváme i v našich klimatických podmínkách. Odolnost suchu, chladu, chorobám nebo poléhání jsou důležité vlastnosti, které čím dál více promlouvají do výnosu i do ekonomiky jejího pěstování. Na základě dlouhodobých pokusů a zpětné vazby od pěstitelů můžeme o Sofru i Solindo CS říct, že jsou to odrůdy nejen mimořádně výkonné, jsou také odolné a plastické. 

Výsledky našich odrůd ze sklizně 2022

PodnikOdrůdaPlocha (ha)Výnos (t/ha)
BONAGRO, BlažoviceSolindo CS9
Zemas AG, MartiniceSolindo CS527,4
AGRO KunčinaSolindo CS1509
ZD ČebínSolindo CS7
p. Rous, HlubokéSofru8,5
BONAGRO, BlažoviceSofru9,56
p. Sekanina, ŽatčanySofru808,5
Agro MohelnoSofru207
Zemas AG, MartiniceSofru208,05
farma Bednářovi, BohušiceSofru309,4
PODLUŽÍ, PrušánkySofru467
Agro družstvo SebraniceSofru7,1
AGRO KunčinaSofru2008,7
ZD ČebínSofru7
ZD UnčoviceSofru148,4
Statek LomniceSofru307,3
ZD BudkovSofru1007
Ing. Baštýř, OndřejovSofru88,4
p. Láf, Veselí nad LužnicíSofru157,4
Miroslav DěkanovskýSofru167,4
Farma KvětkoviceSofru329,1
Fadis OsivaSofru157,5
Baldovská, s.r.o.Sofru1008,4
ZAS KolovečSofru608,2
AGRO StaňkovSofru1807,52

Odrůdy Sofru i Solindo CS se mohou opřít o dobré výsledky pěstitelů z loňské sklizně.

Postavte to na SOFRU

Nejvíce oceňované přednosti Sofru jsou výnos, ranost a odolnost vůči suchu v průběhu jarní vegetace. Za její dobrou schopností odolávat stresu stojí i vyrovnaný podíl výnosotvorných prvků na tvorbě výnosu. Vyšší hustota klasů této odrůdě vyhovuje a pokud nastanou vhodné podmínky v závěru vegetace, výnos ještě podpoří počtem zrn v klase a vysokou HTZ. Sofru nemá tendenci porosty nadmíru ředit při krátkodobém přísušku. Na druhou stranu jako raná až velmi raná odrůda občas vytváří méně odnoží v jarním období a je výhodné nastavovat vyšší výsevky, hlavně při pozdních termínech setí. Její ranost přináší i vysokou odolnost vůči stále častějšímu suchu a vysokým teplotám v závěru vegetace. Jedná se o nízkou pšenici odolnou vůči poléhání, přesto se v dobrých podmínkách a při pěstování po pšenici vyplatí regulovat výšku porostu a posílit stéblo. V běžném ročníku Sofru dobře odolává většině houbových chorob. Na přelomu dubna a května může být kvůli ranosti dříve napadána septoriovou skvrnitostí. Ošetření pat stébel nebo klasu je dobré zvažovat primárně po nevhodných předplodinách.  

Sofru se řadí mezi nejvýkonnější rané pšenice a zároveň zvládá velmi dobře horší půdní podmínky nebo přísušky.

Plastické a stabilní SOLINDO CS

Odrůdu Solindo CS si agronomové vybírají hlavně na polních dnech a učaruje jim zejména pokud ji mohou porovnat s ostatními pšenicemi v neošetřené variantě pěstování, tedy bez fungicidů a regulátorů. Právě v těchto podmínkách vyniká a dává na odiv komplexní odolnost vůči chorobám (list i klas) a vůči poléhání. Pěstitelům nabízí univerzální využití díky středně ranému dozrávání a vysoké toleranci vůči horším půdním nebo klimatickým podmínkám. Všestrannost této odrůdy dále rozšiřuje vysoká odnožovací schopnost a fakt, že dobře reaguje na pozdní termíny setí. Není tak problém ani s náročnějšími předplodinami jako je kukuřice na zrno. Podobně jako Sofru dokáže Solindo CS velmi dobře kompenzovat výnosotvorné prvky pro maximalizaci výnosu a pro překonávání případných stresových období. Odrůdě vyhovuje střední až vyšší hustota porostu, tvoří střední počet zrn na klas a vyšší HTZ.
 

Odrůda Solindo CS patří ke špičce odrůd s nejlepší odolností vůči chorobám, zejména k chorobám listů a klasu. Je vhodná i do úsporné agrotechniky s jedním fungicidním ošetřením.