Nový katalog řepky a inovativních konceptů 2023

March 30, 2023

Katalog řepky ozimé a inovativních konceptů 2023

 

Velké množství novinek pro rok 2023

Jedním z cílů firmy Lidea je kontinuální inovace. Přicházíme s produkty a řešeními, která vedou k výnosnějším a zdravějším porostům.  zlepšují profitabilitu podnikání a v neposlední řadě se pozitivně projevují na životním prostředí.

Nové odrůdy řepky

Pro šlechtitelskou firmu je nejpřirozenější  inovovat po stránce genetiky. Lidea v posledních letech do šlechtění řepky značně investovala a odráží se to v nové generaci hybridů, které jsou výkonnější a odolnější. Je to znát především na jejich výnosech v našem středoevropském regionu (ČR, SK, PL, DE).

LID ULTIMO

Tento hybrid byl představen už v minulém roce. Patří mezi nejvýkonnější odrůdy a hodí se proto do široké škály podmínek. Hlavní devizou LID ULTIMO je jeho vysoká odolnost vůči chorobám kořene, stonku i listů. Po této stránce je jednoznačně naším nejzdravějším hybridem a odpovídají tomu i jeho výnosy v ročnících, kdy byl opravdu vysoký tlak houbových chorob.

LID AMOROSO

Úplně nový hybrid, na jehož registraci z Polska z února 2023 ještě ani pořádně nestihl zaschnout inkoust. Má mimořádně přesvědčivé výsledky, které znamenají opravdový výnosový skok. Poradí si se suchem a poradí si i s vlhkým rokem. Jedná se zároveň o hybrid s genetickou rezistencí vůči viru žloutenky vodnice (TuYV). Jeho relativní ranost jej předurčuje do lokalit, kde je časnější dozrávání a sklizeň výhodou, tedy např. do teplejších a sušších lokalit. 

Akční cena pro hybrid CELEBRITI CS a linii ZAKARI CS

CELEBRITI CS není třeba představovat. Je to oblíbený hybrid, který funguje velmi dobře v praxi a prosadil se v ostré konkurenci v rámci poloprovozních pokusů ČZU.

V letošním roce ve spolupráci s participujícími distributory můžete objednat hybrid CELEBRITI CS za cenu 2190 Kč / VJ.

ZAKARI CS patří v ČR mezi nejpěstovanější liniové řepky. Zkušení pěstitelé dosahují s touto liniovkou podobných jako s dobrými hybridy. Zakari CS je velmi dobře adaptovaná na naše kontinentální klima a po stránce mrazuvzdornosti i odolnosti vůči suchu patří mezi špičku. 

V letošním roce ve spolupráci s participujícími distributory můžete objednat liniovou řepku ZAKARI CS za cenu 1290 Kč / VJ.

Inovativní koncepty PROTECT a SYMBIO

Pěstování řepky se v Evropě dostává na určité limity. Očekává se postupná implementace šetrnějších technologií spojených s omezením aplikace pesticidů. Naši výzkumníci se této problematice věnují a vyvinuli dvě řešení, která umožní pěstovat řepku o něco udržitelnějším způsobem a zároveň zachovat ziskovost.

Koncept LID ULTIMO PROTECT 

Spočívá v kombinaci výkonného hybridu LID ULTIMO s několika rostlinami velmi rané řepky (asi 3 rostliny na 1 m2 při standardním výsevku), která funguje v porostu jako past na blýskáčky. Toto řešení dokáže snížit škody na porostu a/nebo lépe cílit ochranu porostu.

Koncept LID ULTIMO SYMBIO

Spočívá v obohacení konceptu PROTECT o doprovodné bobovité plodiny (pískavici řecké seno a vikev čočkovou). Jaké jsou pro to důvody?

  1. Tyto konkrétní bobovité druhy dokáží velmi efektivně vytvářet hlízky pro symbiotickou fixaci dusíku, čímž porost řepky obohatí až o 30 kg dusíku během vegetace.
  2. Jejich kořenový systém zúrodňuje půdu a po jejich vymrznutí uvolňují prostor kořenům řepky.
  3. Doprovodné plodiny na podzim matou smyslové orgány škůdců - zrak a čich (hlavně dřepčíků) a komplikují jejich orientaci v porostu. Výsledkem jsou nižší škody na porostu v choulostivých počátcích vegetace.

 

Katalog stahujte kliknutím na teno odkaz: